Beköszöntött a tavasz így szeretnénk pár ötletet felsorakoztatni a laktató mégis diétás ételekből, hiszen a tavasz azt jelzi, hogy a fürdőruhaszezontól már csak hetek választanak el minket. Ilyenkor szinte mindenkinél bekapcsol a vészcsengő, és a lezser téli pulcsikkal együtt szeretnénk a kellemetlen úszógumiktól is megszabadulni, amit a lezser pulóverekkel eddig sikerült elfedni. Így kedvezve mindenkinek ötleteink között felszerepeltetünk most olyan alapanyagokat, melyek segítségével a jóllakottságról sem kell lemondanunk ám mégis oda figyelve a megfelelő tápanyagok bevitelére elérhetjük a kívánt hatást. Ezekkel a tápláló ugyanakkor kalóriaszegény ételekkel (persze ha megfelelően tálaljuk) felgyorsíthatjuk a zsírégetést, hogy minél hamarabb testileg is felkészülhessünk a nyárra. Lássuk ezeket az ételeket:
- Burgonya
A krumpli - annak ellenére, hogy nem fogyókúrás élelmiszerként él a köztudatban - kiválóan csillapítja az éhséget, hosszú órákra eltelít - sokkal táplálóbb, mint például a kenyér -, emellett számos olyan anyagot tartalmaz, mely igen hasznos lehet szervezeted számára. Többek közt gazdag A-, B- és C-vitaminban, továbbá ásványi anyagokban, egyes fajtái - például a narancsos színű édesburgonya - pedig béta-karotint tartalmaznak, mely az egyik legerősebb antioxidáns. Nem mindegy azonban, hogyan fogyasztod a krumplit: a zsíros vagy olajban megsütött változatok kifejezetten károsak lehetnek a fogyókúrára - és egészségedre is -, azonban a főtt, vagy héjában főtt burgonyát bátran fogyaszthatod - egy kis zsírszegény joghurttal vagy tejföllel, zöldségek, illetve fűszerek hozzáadásával például kiváló salátát készíthetsz belőle.
- Hal
A hal a legideálisabb húsféle, ha a célod az, hogy már kis mennyiség elfogyasztásával is jóllakj. Csaknem feleannyi kalóriát tartalmaz, mint egy hasonló adag se rtés- vagy bárányhús, ráadásul rendszeres fogyasztása a benne található értékes omega-3 zsírsavaknak köszönhetően kiváló egészségvédő hatással bír, többek közt csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák kialakulásának kockázatát.
- Zabkása
Nem véletlenül kezdték az európai farmerek egykor zabkásával a napjukat - a krémes finomság kellő energiát biztosított egész délelőttre, és garantálta, hogy senkinek ne kelljen egy-két óra múlva, a munkát hátrahagyva ismét a konyhában téblábolnia. A zabkása valóban az egyik legtáplálóbb reggeli: rost-, folyadék-, illetve fehérjetartamának köszönhetően gyorsan eltelít, gondoskodik arról, hogy ebédig ne törjön rád az éhség, így azt is megakadályozza, hogy korgó gyomrod miatt esetleg túl sokat fogyassz a menüből. A zabkása emellett változatosan elkészíthető - friss vagy szárított gyümölccsel, egy kis fahéjjal, egy kiskanál mézzel vagy lekvárral ínycsiklandó édességet varázsolhatsz belőle.
- Rostban gazdag gyümölcsök
Ha gyümölccsel szeretnél jóllakni, fontos, hogy olyat válassz, ami kimagasl ó rosttartalommal rendelkezik. A rostok ugyanis felduzzadnak a bélrendszerben, így telítettség-érzést okoznak - emellett egyes típusaik csökkentik a koleszterinszintet, és a szervezet méregtelenítésében is segítenek. Az alma, illetve a narancs, amellett, hogy gazdag antioxidáns-források, és erősítik az immunrendszert, a legmagasabb rosttartalmú gyümölcsök közé tartoznak: ha elfogyasztasz belőlük kettőt-kettőt, csaknem annyi rostot viszel be szervezetedbe, mint egyetlen banánnal.
Forrás:
https://femina.hu/fogyokura/taplalo_etelek/