A mai napon egy általam gyakran elkészített étel kerül a terítékre.
Tudtátok, hogy a babnak mennyi jótékony hatása van a szervezetünkre? A későbbiekben erre is ki fogok térni, de elsőként lássuk a hozzávalókat és az elkészítés módját.
Ha már a bevezetőben említést tettem a babról, akkor fontos hozzátennem, hogy a babot a főzést megelőző este érdemes beáztatnunk, hogy kellően megpuhuljon.
Jó étvágyat kívánunk!
- A húst felkockázzuk, majd a hagymát is felszeleteljük és a fokhagymát is felaprítjuk.
- Ezt követően olajat hevítünk egy edényben, ehhez az olajhoz hozzáadjuk a felkockázott húst és nagy lángon kevergetjük. Ezt követően jöhet hozzá a hagyma és egy kis római köményt is adhatunk hozzá.
- A fűszereket is hozzáadjuk, majd jól összekeverjük az egészet (az oregánót, a fahéjat, a kakaót, a kétfajta chilit, a chilipelyhet, a paprikát és a babérlevelet)
- Hozzáöntjük a paradicsomlevet. Én a nyáron eltett házi paradicsomlevet használtam az elkészítés során, de bármely más paradicsomsűrítmény vagy konzerv is megteszi. A paradicsomlét követően adagoljuk hozzá a babot.
- Jól összekeverjük, és másfél órán át főzzük alacsony fokozaton. Én kuktát használtam edényként.
- 0.5 dl olaj (használhatunk hozzá olivát is)
- 50 dkg fejtett bab
- 70 dkg marhalapocka
- 2 evőkanál római kömény
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanálk oregánó
- 1 tk chilipehely
- 1.5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 kávéskanál fahéj
- 3 db babérlevél
- 50 dkg konzerv paradicsom (2 konzerv)
- só
- bors
- 2 db chilipaprika
A babról pedig összegyűjtöttem egy kis érdekességet. Úgy tartják, hogy a bab képes enyhíteni a migrénes fejfájást. Ezt a praktikát bevallom még nem próbáltam soha, pedig meglehetősen érzékeny vagyok a frontokra. Magas rosttartalmának köszönhetően a bab segíti az emésztést. Kiemelten fontos, hogy a babot mindig csak főzést követően fogyasszuk!